Hulp gevraagd voor Yura

22 augustus 2021

Een stukje voorgeschiedenis:

Het Getto van Lodz

De stad Łódź (Lodz) ligt ongeveer 140 kilometer ten zuidwesten van Warschau, Polen. De Joden van Lodz vormden de tweede grootste Joodse gemeenschap in het vooroorlogse Polen, na die van Warschau.

In het voorjaar van 1944 besloten de nazi’s het getto van Lodz te vernietigen. Tegen die tijd was Lodz het laatst overgebleven getto in het door Duitsland bezette Polen, met een bevolking van ongeveer 75.000 Joden in mei 1944. In juni en juli 1944 hervatten de Duitsers de deportaties vanuit Lodz en werden ongeveer 7.000 Joden naar Chelmno gedeporteerd. De gettobewoners kregen te horen dat ze werden overgebracht naar werkkampen in Duitsland. De Duitsers deporteerden in augustus 1944 bijna alle overlevende gettobewoners naar Auschwitz-Birkenau

Hulpvraag

Vorige week kregen wij een hulpvraag van ons contactpersoon uit Oekraïne. Het gaat hierom een Joodse man van 69 jaar met de naam Yura. Hij raakte ernstig gewond aan zijn ogen na de ramp van de kerncentrale in Tsjernobyl in 1986.

Een paar jaar later verloor hij zijn rechteroog. Dertig jaar lang kreeg hij hormonale vasodilaterende druppels voor zijn linkeroog. Maar na een controle bij de oogarts bleek het zicht minder te worden. De zenuwuiteinden zijn meer dan twee-derde gescheurd.
Er is nog hoop voor deze arme man door middel van een operatie. Volgens de oogarts moet de lens worden vervangen. Een gecompliceerde operatie, maar de oogarts heeft er vertrouwen in dat deze arme man weer meer kan zien.

De kosten voor deze operatie bedragen 800 euro. Kleine Kracht wil deze man graag helpen! Helpt u ons mee zodat de operatie door kan gaan.

Yura is de zoon van één van de weinige overlevenden van het getto van Lozd. Zijn vader was verzetsstrijder en vocht tegen de Duitsers.

Doneer

Wilt u ook dit soort projecten financieel mede-ondersteunen
(eenmalig of structureel),
klik dan op de knop Doneer
en lees daar hoe u dit kunt doen (evt. o.v.v. ‘Bepaald project’).
Onze hartelijke dank,
ook namens de hulpverleners daar ter plekke.

Top
Alle rechten voorbehouden © 2001-2022 Kleine Kracht. Edida.nl.